De Magie van Mantra’s

Er schuilt een diepgaande magie in herhaalde klanken, en het was deze magie die mijn aandacht trok en me transformeerde na mijn eerste ontmoeting met mantra-meditatie.

Ik wil hier schrijven over het zingen van een mantra, ook wel chanten genoemd. Ik, die bij het koor op de lagere school achteraan moest staan. Ik, die niet eens onder de douche naar mijn eigen stem wilde luisteren. Ik, die nog nooit een noot gelezen heeft en van nature absoluut geen gevoel voor ritme heeft. Niet echt mijn ding dus. Maar toch, na mijn eerste meditatie met een mantra (een mantra is een klank, woord, zin of tekst die vaker wordt herhaald) werd er iets in mij aangezet waar ik veel meer van wilde hebben!

Hypnotiserend

Het was een jaar of 12 geleden, bij mijn eerste Kundalini Yoga les, speciaal voor mannen. Ik had als enige man bij een klas vol vrouwen al eens een lesje gevolgd bij de fitness school, maar daar heeft Yoga me niet echt kunnen boeien. Maar deze “MannenYoga” gaf ik nog een kans. Na een uur intensieve workout, wat eerder op een bootcamp leek dan op een ontspannen rek en strek avondje, begonnen we aan een afsluitende meditatie. De mantra was een makkelijke, Har Hare Hari, Wahe Guru. Sommige mannen zetten gelijk dapper in, ik neuriede eerst wat en chantte na een paar minuten pas zachtjes mee. Met mijn ogen dicht, en nadat mijn onzekerheid wat verdwenen was, begon de herhaling een hypnotiserend effect op me te hebben.

Zoals een wasmachine kleren naar de buitenkant duwt, werden mijn gedachten verder van me vandaan gebracht, en begon ik de klanken voor me te zien. Ik liet me meevoeren, de zware stemmen van de mannen om me heen klonken als piraten op een boot, intens en diep. Voor ik er erg in had, deed mijn stem helemaal mee, en hielp hij me zelfs om de houding waarin we zaten (met onze armen boven ons hoofd) vol te houden. Als zwetende piraten roeiden we verder, elkaar moed inzingend om tegen de stroom van ons verlangen naar comfort in te kunnen gaan. Allemaal bereikten we glansrijk de eindstreep, sommige van de mannen lieten zelfs na de laatste klanken hun armen nog in de lucht, met een tevreden glimlach die niemand ze kon afnemen.

In die 10 minuten ben ik een andere wereld ingestapt, een wereld die er altijd al was maar waar ik aan voorbij ga gedurende de dag. Het zit vol gevoel en intens ervaren. Het liet me zien dat om helder te kunnen ervaren in de “echte wereld” deze binnenwereld schoner mag worden. En een mantra is een prima poetshulp!

De kracht van frequentie in mantra‘s

Een mantra zet een frequentie neer. En met de juiste frequentie kan je heel mooi je binnenwereld helder krijgen. De frequentie zorgt ervoor dat je gedachten zich niet helemaal kunnen wortelen, ze kunnen hun standaard wegen in jouw brein niet bewandelen, omdat er een voor hun hinderlijke trilling aanwezig is. Alsof ze een verhaal willen schrijven in het zand, maar de golven van de zee spoelen de eerste letters telkens weer weg. Hierdoor krijg jij rust, je hoeft geen aandacht te schenken aan de gedachten, want die verdwijnen toch elke keer weer. De eerste minuten heb je dit niet echt door, maar na verloop van tijd ga je ervaren dat je geest andere dingen gaat opmerken. Er komt een groter besef dat je geest en je gedachten niet hetzelfde zijn, je ziet dat je geest je gedachten waarneemt. En des te minder aandacht er naar de gedachten gaat, des te minder oordelen er over de gedachten komen. En dat geeft ook rust.

Een andere leuke vergelijking om de ervaring te omschrijven is die van het schrapen. Als je het laatste beetje uit de pot wilt hebben, schraap je langs de randen en de onderkant, tijdens het schrapen voed je je niet, kost het alleen energie en zie je niet snel iets veranderen. Toch wordt je lepel voller en voller, en opeens is daar een heerlijke hap ontstaan. Zo werkt de mantra ook, herhaal en herhaal, en dan, als uit het niets, zal de beloning zich aandienen, in exact die vorm die voor jou zo gewenst is.

Hoe je de mantra kan gebruiken als hulp

En als er toch gedachten blijven opkomen en het onrustig blijft, hou je dan vast aan de mantra. Zing hem dan met nog meer overtuiging (wel even de buren waarschuwen…), visualiseer de klanken en bekijk de mantra met al je aandacht. Als je niet zo visueel bent ingesteld, probeer dan nog beter te luisteren naar de klanken die je voortbrengt. En ben je juist een gevoelig persoon, gooi dan heel je gevoel in de strijd, en probeer de mantra te voelen, wat doet de mantra met je, hoe voelt de mantra? De mantra helpt je om geconcentreerd te blijven, om je gedachten niet te groot te laten worden. Je hoeft dus niet te concentreren op het verwijderen of voorkomen van gedachten, nee, alleen met al je aandacht focussen op de mantra, de rest gaat dan echt vanzelf.

Nog wat laatste tips

Voor mij werkt het het beste om de mantra vanuit mijn hart te chanten, met lucht en (lichte) kracht vanuit mijn buik. Mijn borst hou ik iets naar voren, mijn schouders zijn ontspannen, en ik zit zo recht mogelijk. Probeer het elke dag ietsje langer te doen dan de vorige dag, en doe het vooral zonder gêne en vergeet niet te genieten!

Wil je hulp bij het mediteren, omdat je niet weet welke mantra je moet kiezen of omdat je niet weet waar je moet beginnen, neem dan vooral contact op, ik help je graag verder!

Over Wouter

Als healer, trainer en coach begeleidt Wouter mensen tijdens hun proces van persoonlijke ontwikkeling. Hij houdt zijn beide benen altijd op de grond en kan helder uitleggen wat hij doet. Voor hem is alles energie, tijdens zijn healings, trainingen en coaching sessies deelt hij die kennis op een heel toegankelijke manier.

Op zijn twintigste ervaarde hij een energetische activatie waarop een periode volgde met een zeer sterk energetisch systeem, wat hem op een spirituele ontdekkingsreis bracht. Na ruim 25 jaar onderzoek, opleidingen en vele vroege ochtenden met intensieve yoga en meditatie deelt hij de hoge helende frequentie met mensen die klaar zijn voor een volgende stap in hun ontwikkeling. Om ze te helen van klachten en om ze in contact te brengen met hun eigen energetische lijf.